Novodobá história tohto vzácneho miesta sa začala písať v roku 1967, keď roľník  a nadšenec archeológie Viliam Kralovič vykopal na poli v Cíferi prvé historické artefakty. Nasledoval rozsiahly výskum, ktorý tu postupne odkryl niekoľko zaujímavých nálezov. Dnes si ich môžete prezrieť v novovybudovanom archeoparku, ktorý stojí hneď oproti kúpalisku v Cíferi – časť Pác. Ideálny program pre deti na celý letný deň!

Archeopark:  V priestore nového archeoparku si budete môcť podrobnejšie prezrieť 2 rozdielne kultúry vtedajšej doby – vyspelú rímsku kultúru a germánsku.

Vyspelosť antickej kultúry predstavuje najmä budova kúpeľa, ktorý v minulosti pravdepodobne slúžil veľmožovi a jeho hosťom. V tesnej blízkosti v tom čase stála aj jednoduchá zemnica, akých bolo na tomto území stovky. V archeoparku si návštevníci môžu tiež pozrieť rímsku drevenú stavbu s portikom, tiež kamenná studňu, hrnčiarska pec a oplotenie dvorca. Druhou časťou je obnovený objekt mlyna, kde našla svoje miesto muzeálna expozícia nálezov a bylinková záhrada. V areáli deti potešia tiež viaceré ohrady s o zvieratami – husi, kozy, mačiatka. Počas vybraných dní sa deti môžu tešiť aj na zážitkovú tvorbu keramiky, lukostreľbu či výrobu a ochutnávku tradičných pokrmov.

Rekonštruovaný mlyn: Novozrekonštruovaný mlyn ponúkol svoje historické priestory na dôstojnú prezentáciu vzácnych nálezov tejto oblasti. Pútavou interaktívnou formou Vás expozícia prevediete od najstaršieho obdobia mladšej doby kamennej až po stredovek. Okrem nevšedných nálezov uvidíte viacero rekonštrukcií obydlí či vzhľadu nástrojov a spôsobu života vtedajšieho ľudu.

Náučný chodník: Súčasťou Archeoparku je aj náučný chodník, ktorý sa vinie popri potoku Gidra. Ten už od praveku zohrával dôležitú úlohu v osídľovaní tejto lokality. 

Kúpalisko: Otvára svoje brány vždy v letnej sezóne. V areáli nájdete okrem 25-metrového plaveckého bazéna aj detský bazén so šmykľavkou, športoviská (dva tenisové kurty, dve beach volejbalové ihriská, basketbalové ihrisko, minigolf či stolný tenis), detské ihrisko a rozsiahlu reštauráciu s denným menu či rýchlym občerstvením. 

Dostupnosť (parkovanie), občerstvenie: 

Parkovanie pred vstupom, ďaľšie rozsiahle parkovisko na lúke nájdete počas leta za kúpalisko. Občerstvenie pred vstupom je súčasťou reštaurácie na kúpalisku,

Povrch: Kamienkové cestičky.

Plusy: 

  • Krásne spracovaná prehliadka venovaná našej najstaršej histórii.
  • Zážitková archeológia pre deti – tvorba keramiky, tradičných pokrmov,…
  • Živé zvieratá – husi, kozy, mačiatka.

Mínusy: 

Share this...
Kontakt (adresa):

Pác 60, 919 43, Cífer

Web stránka: https://www.archeoparkcifer.sk/
Vstup (cenník):  2024:

Dospelý 5 €

Dieťa od 3 rokov/ Senior / ZŤP 3 €

Otváracia doba: Utorok – Nedeľa: 10:00 – 18:00
Dátum vzniku: Apríl 2024
GPS (LatLong): 48° 18′ 8.7336” N17° 30′ 50.5764” E
(48.302426, 17.514049)
Dátum návštevy: 10.06.2024

 

Poznámky (Tipy): 

“Archeológia umožňuje cestovanie v čase, objavovanie života minulosti a lepšie pochopenie súčasnosti. Urobme spoločne krok v čase a vyrazme na pútavú cestu.” (Zdroj: stránka www.archeoparkcifer.sk)

  • Odborným garantom projektu bol Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied.
  • Ide o významnú lokalitu, ktorej silné osídlenie bolo dokázané v dobe bronzovej, železnej, žili tu Kelti, ľudia včasného stredoveku i Veľkej Moravy. Najvýznamnejšie bolo osídlenie doby rímskej, v závere 2. storočia išlo o dva vojenské tábory z čias markomanských vojen.
  • V 4. storočí tam bol germánsky kniežací dvorec s hospodárskym zázemím.  Ten postavila rímska vojenská stavebná jednotka pre bohatého veľmoža. Poskytoval všetky vymoženosti rímskeho bývania ako podlahové vykurovanie, maltové dlážky, teplý kúpeľ, okenné sklo. Takéto dvorce sú v našom európskom teritóriu výnimočné.

  • V budúcnosti obec uvažuje o rozšírení archeoparku na celú plochu kniežacieho dvorca, čím by sa súčasný areál zväčšil asi päťnásobne.

(Zdroj: (https://vedanadosah.cvtisr.sk/ludia/historia-a-archeologia/archeopark-v-obci-cifer-vas-prenesie-do-cias-rimanov-a-germanov-na-nasom-uzemi/)