Mestský park v Nitre, prezývaný aj Starý park, prešiel v roku 2023 kompletnou a obdivuhodnou obnovou. Otvorený bol 1. júna 2024 na Deň detí.  Celý priestor sa esteticky zjednotil, pribudli detské ihriská pre všetky vekové kategórie.  

Obnovu starého Mestského parku zrealizovalo Mesto Nitra vďaka nenávratným finančným prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 5,6 mil. eur.

Pred rekonštrukciou:  Pôvodný vzhľad parku si môžete pozrieť v staršom článku z roku 2021 TU. Súčasťou bolo staré betónové bludisko, staršie detské ihriská, nevzhľadné toalety a viacero spoplatnených atrakcií (skákacie hrady, elektrické autíčka).

Po rekonštrukcii: V rámci rekonštrukcie boli odstránené všetky platené atrakcie, staré toalety a 2 dočasné bufety v centrálne časti parku.  Celý priestor sa tak krásne prepojil a otvoril. Namiesto platených atrakcií pribudli nové bezplatné detské ihriská pre všetky vekové kategórie s nerezovými šmykľavkami a bezpečnými dopadovými plochami. Celkovo je v parku vyše 50 nových hracích prvkov.

Sieť vychádzkových chodníkov je usporiadaná do hviezdy rozbiehajúcej sa od ústrednej Žabej fontány.  Tá bola obnovená do pôvodného vzhľadu. Vodník Žblnko dostal nový domov – stráži nové vodné ihrisko pri kaviarni

Nové vodné ihrisko je mimoriadne vydarené a jedinečné. Deti pomocou vlastnej mechaniky a púmp spúšťajú jednotlivé vodné hracie prvky, napríklad prostredníctvom váhadlovej hojdačky. Toto miesto s deťmi rozhodne neobíďte. Pripravte si plavky, uterák či náhradné oblečenie. 

Súčasťou parku sú aj nové piknikové miesta, kde pribudli grily. Tie môžu návštevníci používať bezplatne, nezabudnite si však priniesť tuhé palivo (suché drevo alebo drevené uhlie) z domu.

Súčasťou obnovy bol samozrejme okrem osvetlenia a chodníkov aj mobiliár – pribudli pitné fontánky, lavičky, koše aj nový kamerový systém.

Hospodársky dvor so zvieratkami zostal na pôvodnom mieste, zvieracia obora bola presťahovaná na kľudnejšie miesto do lesíka medzi kúpalisko a jazierko, pričom pribudlo mólo na pozorovanie zvierat. Možnosť kŕmenia zvierat zostala zachovaná.

Za kúpalisko sa nachádza novšia časť parku s jazierkami s názvom Veľká a Malá Hangócka. Aj tu boli upravené chodníky, pribudli trvalky, kvetinová lúka a nové umelecké diela.

Dostupnosť (parkovanie):

Parkovať je možné na veľkom bezplatnom parkovisku pri futbalovom štadióne, ktoré býva často plné. Parkovanie je možné aj v rámci neďalekého nového nákupného centra Promenáda, kde máte parkovanie 5 hodín zdarma. Krátkou prechádzkou pozdĺž rieky Nitra sa potom poľahky dostanete až do parku.

Povrch:  Staré asfalové chodníky boli nahradené vodopriepustnými chodníčkami. Obľúbenú korčuliarska dráhu s hladkým betónovým povrchom bohužiaľ nezachovali a skrátili.

Občerstvenie a sociálne zázemie: Áno. Zostala zachovaná reštaurácia v historickom Biskupskom hostinci aj kaviareň Lavanda Caffé pri gazdovskom dvore. Rovnako aj bufet Sihoť pri vstupe do parku pri štadióne.

Sociálne zázemie a toalety sú dočasne prístupné na štadióne. Nové toalety by mali pribudnúť koncom roka 2024. Malé drevené domčeky – verejné toalety s problematickou kanalizáciou sú už minulosťou.

Plusy: 

  • Jedinečné vodné ihrisko.
  • Parádne detské ihriská pre všetky vekové kategórie.
  • Viacero možností občerstvenia.
  • Zvieratá.

Mínusy: 

  • Detské ihrisko pre najmenších pri hospodárskom dvore zatiaľ nemá tieň.
Share this...
Kontakt (adresa): Mestský park Na Sihoti Nitra, Ul. Janka Kráľa, Jesenského, Podzámska – Nitra
Web stránka: https://www.nitra.eu/8640/mestsky-park
Otváracia doba, vstup (cennik): Bezplatne, celoročne.
GPS (LatLong): (48.321361, 18.085327),  48° 19′ 16.8996” N18° 5′ 7.1772” E
Dátum návštevy: 06.07.2024

 

Poznámky (Tipy):